Bosch 7000-sarjan IVA-kameroissa on mahdollista hyödyntää 16:sta sääntöä, 5:ttä suodatinta ja kohteen 4:ää luokitusryhmää. 8000-sarjan kameroissa kohteen luokitusryhmään on tullut lisää ns. koneoppiminen, missä ihmisten ja ajoneuvojen lisäksi kameralle voi opettaa esineiden muotoja yms.

Bosch IVA-kamerat auttavat sinua reagoimaan asioihin, joihin sinun tuleekin reagoida!

Kuka jaksaa katsoa valvomossa kymmeniä valvontakamerakuvia työvuoronsa ajan? Ei kukaan. Entä jos tuotantolaitoksen kamerajärjestelmä olisi niin fiksu, että se toisi kuvanäkymät vain niiltä kameroita, joita tuleekin katsoa.

Valvontakameravalmistaja Bosch kehitti jokunen vuosi sitten tuotteita, joissa äly on kamerassa itsessään. Nämä kamerat Bosch nimesi EVA- (Essential Video Analytics) ja IVA-kameroiksi (Intelligent Video Analytics) siksi, että pelkän soljuvan kuvavirran lisäksi ne pystyivät itsenäisesti päättelemään ja tarpeen vaatiessa hälyttämään käyttäjän reagoimaan poikkeamatilanteisiin. IVA-ominaisuuksilla varustetut kamerat edustivat Boschin laadukkainta 7000-9000sarjaa. EVA-ominaisuuksilla varustetut kamerat löytyvät puolestaan Boschin 4000-6000 sarjan kameroista. EVA-kameratkin ovat älykkäitä mutta niissä kameran käyttö indikaattorina on hivenen rajatumpi.

Nyt Bosch on lanseeraanut uuden 8000-sarjan, joissa tuttujen IVA-ominaisuuksien lisäksi on kiinnitetty erityishuomiota asennuksen ja myöhemmän huollon vaivattomuuteen, kameran toimintaan ääriolosuhteissa (-50C...+60C) sekä perus IVA-ominaisuuksien lisäksi koneoppimiseen.

Vaivattomuutta asennukseen ja ylläpitoon

Bosch 8000-sarjan kameroissa on erityishuomiota kiinnitetty asennuksen ja myöhemmän huollon vaivattomuuteen. Kamera on luonteeltaan kiinteä, mutta asennus- ja ylläpitotoimissa sitä on mahdollisuus liikuttaa ohjattavien PTZ-kameroiden tapaan. Ensinnäkin asennus levyssä on liitin RJ45 kaapelille. Varsinainen kameraosa kierretään asennuslevyyn samalla tavoin kuin palovaroittimen alustaan ja kiinnitys varmistetaan neljällä ruuvilla. Tämän jälkeen kohdistaminen voidaan tehdä esim. älypuhelimen aplikaatiolla lukemalla kameran QR-koodi. Kamerassa on siis suojattu wifi-yhteys hallinnointia ja säätöä varten. Aplikaatiossa kameralle kerrotaan mahdollisimman tarkasti sen asennuskorkeus ja kamera osaa tämän tiedon perusteella määrittää horisontti yms. tiedot. Voit aplikaatiolla (myöhemmin järjestelmähallinnalla) suunnata kameran oikein ja määritellä haluamasi kuva-alan.

Jatkossa, jos on tarpeen, kameran suuntausta ja kuva-alaa voidaan uudelleen asemoida ilman, että tarvitaan henkilönostinta tai telineitä. Asennusvarusteita löytyy kaikkiin tavanomaisiin asennustapoihin kuten seinäasennukseen, kulma-asennukseen, välikattoupotukseen yms. Saatavana myös ns. "tippasuojus" seinäasennustapauksissa ulkotiloihin.

Todelle vaativiin olosuhteisiin

Bosch 8000-sarjan kamerat ovat tiiveysluokaltaan IP66 ja täyttävät NEMA 4X -standardin. Käyttölämpötila on -50 asteesta +60 asteeseen. Lisäksi kamerat ovat vandaalisuojattuja. Kamerat ovat tehty korroosionkestäviksi myös erittäin kosteissa olosuhteissa.

Kamerassa on paikka kahdelle muistikortille, jolloin toinen niistä voi toimia peilaavana, vaihtoehtoisesti tuplata tallennusajan tai ne voivat toimia itsenäisesti tallentaen kahta erilaista tallennustehtävää (esim. toinen jatkuvalla tallennuksella ja toinen tallennuksella liikkeestä)

Älykkäät ominaisuudet parantavat käytettävyyttä - missä ja miten älykkyyttä voidaan hyödyntää

Kameran älykkäitä ominaisuuksia voidaan hyödyntää usealla tavalla niin alue- kuin prosessivalvonnassakin. Boschin IVA-kameroiden ja BVMS -järjestelmän avulla kamerajärjestelmää voidaan hyödyntää mm:

 • noudatetaanko tehdasalueella nopeusrajoituksia?
 • liiketunnistuksessa (esim. junaportit, kulkuportit, aidat)?
 • tiettyjen määriteltyjen alueiden valvonnassa?
 • onko hätäuloskäynnin eteen pinottu tavaraa?
 • onko henkilö kaatunut tai pyörtynyt yksintyöskentelypaikassa?
 • vuotaako putki tai säiliö?
 • onko tuli irti/muodostuuko savua?
 • onko alueelle tuotu esineitä ja milloin ne on tuotu?
 • onko lava/säiliö/siilo tms. täynnä tai tyhjä?
 • mikä aiheutti tuontantohäiriön?
 • kuinka monta autoa tai ihmistä on kulkenut mittauspisteen ohi, minkäkokoisia autot olivat (henkilöauto/kuorma-auto)?
 • yms.

Kaikista näistä ja monista muista tapahtumista (event) järjestelmä indikoi halutussa paikassa (valvomo). Lisäksi nämä tapahtumat tallentuvat tallentimella, joista ne ovat myöhemminkin etsittävissä. Bosch 8000-sarjan kameroissa uutena ominaisuutena on koneoppiminen, jolloin järjestemälle voidaan opettaa asioita "onko-ei" -periaatteella.

Video alla näyttää muutaman esimerkin, kuinka IVA-ominaisuuksilla varustettua Bosch valvontakameraa voidaan hyödyntää teknisessä videovalvonnassa.