Visi Oy toimitti Etelä-Savon Energian Pursialan voimalaitokselle IP-valvontakamerajärjestelmän

ESE Oy käyttää teollisuudelle suunnattuja palveluitamme monipuolisesti - case: IP videovalvontajärjestelmä Pursialan voimalaitokselle

Etelä-Savon Energia Oy:n tuotantojohtaja Lasse Lahtinen

Etelä-Savon Energia (ESE) on jo useamman vuoden ajan käyttänyt tarjoamiamme palveluita. Toimipisteemme Mikkelissä takaa nopean ja kustannustehokkaan palvelun tuottamisen, olipa kyseessä prosessikamerajärjestelmään liittyvät tarpeet tai vaikka automaation TLJ-testit. ESE:n Pursialan voimalaitokselle toimitimme hiljattain IP-videovalvontajärjestelmän, johon on kytketty n. 30 prosessi- ja aluevalvontaan tarkoitettua kameraa.

Kuvassa vasemmalla tuotantojohtaja Lasse Lahtinen, Etelä-Savon Energia Oy

Keskustelimme ESE:n tuotantojohtajan Lasse Lahtisen kanssa toteutetusta, valvomopäivityksen käynnistämästä, kameraprojektista ja heidän kokemuksistaan yhteistyöstä kanssamme. Kysyimme Lahtiselta, miksi he halusivat uusia kamerajärjestelmän, mitkä olivat kokemukset meistä toteutukseen liittyen ja mikä oli se lisäarvo, joka projektin toteuttamisella saavutettiin.

”Kamerajärjestelmän uusimisen tarve lähti oikeastaan
liikkeelle tarpeestamme päivittää valvomomme. Meille tuli myös lisätarpeita nähdä reaaliaikaista kuvaa mm. polttoaineen vastaanotosta sekä lisätä myös työturvallisuutta. Koimme, että kamerajärjestelmä tarjoaa hyvän työkalun prosessien seuraamiseen”, totesi tuotantojohtaja Lahtinen.

”Lisäksi olemme kameroiden avulla saaneet lisätietoa tapahtuneesta turbiinivauriosta sekä myös nostossa tapahtuneesta taakan putoamisesta.

Kaiken kaikkiaan kamerajärjestelmä on tarpeellinen jo senkin vuoksi, ettei henkilökunnan aika ja määrä millään riittäisi tarkkailemaan kaikkia niitä prosessin tapahtumia, jotka vaativat huomiota. Näen, että tulevaisuudessa kameravalvonta tulee entisestään lisääntymään. Meidän intressissämme on panostaa myös voimalan alueen valvontaan sekä alueella tapahtuvan kulunvalvontaan”, kertoo Lahtinen.

"Visin tarjoama yhden luukun -periaate säästää meiltä aikaa ja pitää kokonaisuuden hallinnassa"

”Visin uusittua vanhan analogisen kamerajärjestelmämme, parani valvomon ergonomia huomattavasti, samoin kuin valvomossa katseltavien kuvien laatu. Monitorien kuvanäkymiin, kuten niiden kokoon ja sijoitteluun, pystyy itse vaikuttamaan. Esimerkiksi tähyslasikameroiden kuvat pystytään näyttämään niin, että ne ovat helposti todettavissa. Uudistusprojektissa saimme myös kuvan valvomoomme kahdesta kamerasta, jotka sijaitsevat n. 5 kilometrin päässä Pursialan voimalaitoksesta. Visi toteutti tämän hyödyntäen 4G tekniikkaa ja kuvat ovat hyvälaatuisia sekä lisäksi soljuvia. Yksi hyvä puoli meidän kannaltamme on, että asioidessamme Visin kanssa, saamme samalla hoidettua monenlaisia tarpeitamme. Olipa kyseessä kamera-, automaatio- tai vaikkapa radiopuhelintarve, Visi pystyy palvelemaan meitä laadukkaasti. ”Yhden luukun” periaate säästää meiltä kosolti vaivaa ja pitää kokonaisuuden hallinnassa”, summaa Lahtinen lopuksi.

Kuva Etelä-Savon Energia Oy:n Pursialan voimalaitoksen valvomosta. Videovalvontamonitorit kuvan yläreunassa.

Pursialan voimalaitoksen valvomo. Kuvan yläreunassa Visi Oy:n toimittamat videovalvontamonitorit

Päivityksessä uusittiin koko videovalvontajärjestelmä

”Kamerajärjestelmäpäivityksen yhteydessä uusittiin oikeastaan kaikki järjestelmän osat. Vedimme uusille kameroille kaapelit, asensimme PoE-kytkimet ja kuitulaitteet kenttäkaappeihin, vedimme ja hitsasimme kuidut kaappien ja kamerakeskuksen välille. Asensimme, konfiguroimme ja käyttöönotimme Boschin kameratallentimet. Toimitimme valvomoon näytöt, työasemat ja näyttötelineet sekä teimme näkymäasettelun ja liitimme järjestelmään vielä etäaseman kaksi IP-kameraa hyödyntäen 4G teknologiaa”, kertoo Mikkelin toimistomme vetäjä Janne Laari.

”Uusi järjestelmä mahdollistaa kameroiden lisäämisen suhteellisen pienillä kustannuksilla, koska lisättävältä kameralta tarvitsee vetää ethernet-kaapeli vain lähimmälle kenttäkotelolle. Koteloiden virtaa syöttävät PoE-kytkimet on mitoitettu siten, että uusia kameroita voidaan lisätä. Lisäksi osa Boschin IP-kameroista on ns. IVA (Intelligent Video Analytics) kameroita, joissa voidaan ottaa käyttöön älykkäitä ominaisuuksia esim. vuotojen tms. tarkkailuun ja hälytyksen välittämiseen valvomoon. Valvomo kalustettiin 24/7 käyttöön tarkoitetuilla FullHD-kuvalaadun monitoreilla ja niiden taakse saatiin sijoitettua tehokkaat työasemakoneet. Monitorien kiinnityksessä puolestaan käytetiin telineitä ja kiskoja, joita voi muokata asiakkaan tarpeeseen sopivaksi”, toteaa Laari.

Automaatioprojekteja ja radiopuhelinjärjestelmä voimalaitoksen työviestintään

Olemme vuosien saatossa tehneet Etelä-Savon Energialle paljon erilaisia automaatioon liittyviä testaus-, asennus- ja sähkötöitä sekä projektitoimituksia samoin kuin kenttälaitteiden ja antureiden kalibrointeja. Viimeisin toimitettu projekti liittyi laitoksen Turva- ja lukitusautomaatioon.

Toimitusvarmuutta ja -nopeutta parantava tekijä on oma
kiinteä toimipaikkamme Mikkelissä. Toimipaikka takaa nopean reagointiajan sekä kohtuulliset kustannukset asiakkaalle. Majoitus- ja matkakuluja ei perustöistä
kerry. Isommissa projekteissa pystymme tarvittaessa osoittamaan lisäresursseja joko Kotkan tai Imatran toimipaikoistamme.

Voimalaitoksen työviestintäjärjestelmäksi olemme
toimittaneet Motorolan radiopuhelinjärjestelmän, joka muodostuu tukiasemasta, käsiradiopuhelimista sekä valvomopuhelimista. Käsipuhelimiin on lisäksi toimitettu Silentan headsettejä.

Kuvassa Pursialan voimalaitoksen hakekuljetin ja huoltotikkaat. Tikkaiden alapuolelle on sijoitettu valvontakamera tarkkailemaan hakkeen käsittelyä

Toimitimme ESE Oy:lle Pursialan voimalaitokselle polttoaineen purkua ohjaavat kutsunäyttötaulut

Polttoaineen purkuhallien ovien yläpuolelle on asennettu toimittamamme kutsunäytöt, jotka ohjaavat liikennöintiä halleihin. Näytöt ovat "paritettu" automaatiojärjestelmään.

Pursialan voimalaitoksen hakekuljetin ja huoltoportaat
Pursialan voimalaitoksella on sekä alue- että prosessivalvontaan tarkoitettuja IP-kameroita

Katso video Etelä-Savon Energian Pursialan voimalaitoksesta